Does Entrepreneurial Risk-Taking Affect the Business Performance of Micro-Enterprises? Evidence from Skikda in Algeria - Messikh Ayoub (Naše gospodarstvo/Our economy, 2022)
V skladu s številnimi predhodnimi študijami je prevzemanje podjetniškega tveganja pomemben vidik, ki lahko vodi do potencialnih poslovnih priložnosti in s tem izboljša podjetniške rezultate, kot je uspešnost podjetja. Glavni namen tega prispevka je preučiti obseg in stopnjo vpliva prevzemanja podjetniškega tveganja kot ene od razsežnosti podjetniške miselnosti na uspešnost mikro podjetij v kraju Skikda v Alžiriji. Podatki so bili zbrani na osnovi samoprijavnega anketnega vprašalnika na naključnem vzorcu 142 mikropodjetij v mestu Skikda. V študiji so bile uporabljene opisna, korelacijska in regresijska analiza za oceno vpliva podjetniške naravnanosti k tveganju. Zbrani podatki so bili analizirani s programom Statistical Package for Social Sciences (SPSS 22). Ugotovitve kažejo, da prevzemanje podjetniškega tveganja pomembno vpliva na uspešnost mikro podjetij v Skikdi. Od skupne variance uspešnosti mikro podjetij je 9,2 % mogoče pojasniti s spremenljivostjo prevzemanja podjetniškega tveganja. Majhen odstotek je pričakovan in ga je mogoče delno pojasniti s prisotnostjo drugih dejavnikov, ki vplivajo na uspešnost teh podjetij, ter z negativnimi učinki pandemije COVID-19 na proces gospodarske dejavnosti in razpoložljive poslovne priložnosti po vsem svetu, zlasti teh zelo majhnih podjetij. Vendar pa je treba zaradi prisotnosti tega pozitivnega učinka pozornost nameniti povečanju duha tveganja obstoječih in potencialnih alžirskih podjetnikov z organizacijo konferenc, forumov in podjetniških programov, ki krepijo in podpirajo to značilnost podjetniške miselnosti.