Varstvo avtorja pri sklepanju in izvrševanju avtorskih pogodb – de lege ferenda - Ovčak Kos, Maja (LeXonomica, 2021)
A typical author's subordinate position as opposed to producers (publishers, broadcasting organisations, film producers, phonogram producers, etc.) demands the legal order to intervene by means of appropriate supporting mechanisms and to balance the problematic contract basing point, that is to strenghten author's negotiating and contracting position. The main focus of the article is on researching the most releavant corrective instruments of the general part of Slovenian primary copyright contract law from the point of view of their theoretical perfection and their practical value. The article is rounded off by some legislative propositions to Slovene legislation in the general part of copyright contract law de lege ferenda.Tipično razmerje podrejenosti avtorja nasproti primarnemu uporabniku (založniku, radiotelevizijski organizaciji, filmskemu producentu, proizvajalcu fonogramov itd.) zahteva od pravnega reda, da poseže z ustreznimi mehanizmi in uravna moteno pogodbeno pariteto oz. da okrepi avtorjev pogajalski oz. pogodbeni položaj. Avtorica v prispevku osrednjo pozornost nameni preučevanju pomembnejših varstvenih instrumentov splošnega dela slovenskega avtorskega primarnega pogodbenega prava z vidika njihove teoretične dognanosti in praktične vrednosti. Svoje ugotovitve med drugim sklene z zakonodajnimi predlogi slovenske ureditve splošnega dela avtorskega pogodbenega prava de lege ferenda.