Razmerje med zemljiškoknjižnim in izvršilnim postopkom (ob uvedbi polne informatizacije v zemljiškoknjižnem poslovanju) - Vrenčur, Renato (LeXonomica, 2021)
The relationship between the land register and enforcement procedure (within the introduction of entirely computerized land register procedure). The first serious intervention with the goal to introduce the entirely computerized land register procedure represents the draft law amending the Land Register Act (ZZK-1C). The ZZK-1C delivers in this context a truly complete computerization of land register procedure. This changes procedural rules of the land register, as well as rules of substantive land register law, such as the abolition of some land register requirements regarding entries and the introduction of new substantive law concepts in the land register system. Also the new ZZK-1C eliminates some other inconsistencies of the ZZK-1, which, although unrelated to the process of computerization, represent improvements to the existing text of the Act. New rules introduced by the ZZK-1C, are expected to be applied in the year 2011.Povzetek. Prvi resnejši poseg v cilju popolne informatizacije v zemljiškoknjižnem poslovanju predstavlja Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zemljiški knjigi (ZZK-1C). Novela ZZK-1C v tej zvezi prinaša resnično polno informatizacijo pri zemljiškoknjižnem poslovanju. S tem se spreminjajo tudi nekatera pravila zemljiškoknjižnega postopka, pa tudi pravila materialnega zemljiškoknjižnega prava, kot sta ukinitev zemljiškoknjižnih vložkov in uvedba novih materialnopravnih pojmov v sistemu zemljiškoknjižnega prava. Prav tako se z novelo ZZK-1C odpravljajo nekatere druge nedoslednosti ZZK-1, ki sicer nimajo zveze s postopkom informatizacije, pač pa predstavljajo izboljšave obstoječega besedila zakona. Nova pravila, ki jih uvaja novela ZZK-1C, se bodo predvidoma pričela uporabljati v letu 2011.