Scope of application of EU law in the judicial procedures of debt collection in civil and commercial matters - Berglund, Mikael (LeXonomica, 2021)
The aim of this paper is to demonstrate, that the interest of a more efficient, and proportionate access to civil justice in EU law requires some changes. Motivated changes are the abolishment of exequatur proceedings, the private creditor shall, as a service measure to him, be able to file an application for enforcement directly to the Member State of origin of the title of execution, instead of to the Member State of actual enforcement, decisions, on interim measures in ex parte proceedings shall be recognized, and access to information for enforcement purposes shall, after a title of execution, be improved in both the cross-border and national contexts.Področje uporabe prava EU v sodnih postopkih za izterjavo dolgov v civilnih in gospodarskih zadevah. Namen tega prispevka je prikazati, da interes učinkovitejšega in sorazmernejšega dostopa do sodnega varstva pravic v civilnih zadevah zahteva nekaj sprememb zakonodaje prava EU. Avtor navaja, da bi bilo treba odpraviti postopek eksekvature in omogočiti zasebnemu upniku kot ukrep v njegovo prid, da vloži zahtevo za razglasitev izvršljivosti neposredno v državi članici izvora izvršilnega naslova, namesto da o tem odloči država članica dejanske izvršbe. Prav tako naj bi se odločitve o izdanih začasnih ukrepih priznale v drugi državi članici, četudi so izdani v ex parte postopku, izboljšati pa bi bilo treba tudi dostopnost do informacij za namene izvršbe, potem ko je izvršilni naslov izdan, tako v čezmejnem kot nacionalnem kontekstu.