Veliko podatkovje v pravu in ekonomiji: veliki izzivi ali velike težave? - Selinšek, Liljana (LeXonomica, 2015)
Prispevek obravnava izbrane ekonomske in pravne vidike velikega podatkovja in analizira novejše trende oz. mnenja o potrebnih pristopih k pravni regulaciji tega področja, ki je tesno zvezano s hitrim tehnološkim napredkom. Temeljna teza prispevka je, da razmeroma enovitega in podatkov polnega virtualnega sveta oz. kibernetskega prostora ne bo mogoče uspešno regulirati parcialno po posameznih pravnih področjih, ampak bo tradicionalno delitev pravnih področij treba preseči z novim krovnim (mednarodnim in široko sprejetim) pravnim aktom oz. področjem, ki bo določilo osnovna pravila in pravna načela, po katerih se bodo nato lahko ravnale tudi posamezne pravne discipline. Če želi pravo igrati aktivno in konstruktivno vlogo v spremenjenih družbenih razmerah ter biti dolgoročno upošteven dejavnik oz. razumna protiutež tehnološkemu razvoju, je potreben sistemski pristop na globalni ravni. Izziv je torej velik, a tudi težav ne manjka. Ena bistvenih je čas – vprašanje je, ali bo pravo še zmožno obvladati tehnologijo, ko bo (končno) dojelo, za kaj gre.