Contemporary issues of enforcement process in Ukraine: domestic and international aspects - Yaroslavivna, Fursa Svitlana; Markianovych, Malskyy Markian; Yevhenovych, Fursa Yevhen; Ivanovych, Fursa Yevhen (LeXonomica, 2021)
This article is devoted to the particularities of enforcement process theory and the analysis of international acts and national legislation that govern coercive enforcement of decisions of courts and other bodies (official persons) with a foreign element. The place of international enforcement procedure within the legal system is analysed together with its interconnection with the other branches of law, in particular with private international law, international civil procedure and enforcement procedure. It is suggested that international enforcement procedure should be recognised as a sub-branch of enforcement procedure. The sources of international enforcement procedure were characterised as well, in particular: Global enforcement code, bilateral and multilateral international agreements, European Court of Human Rights case law, Ukrainian court case law, etc. Povzetek. Članek je posvečen posebnostim teorije izvršilnega postopka ter analizi mednarodnih aktov in nacionalne zakonodaje, ki urejajo prisilno izvrševanje odločb sodišč in drugih organov (uradnih oseb) s tujim elementom. Analizirano je mesto mednarodnega izvršilnega postopka v pravnem sistemu ter njegova povezanost z drugimi vejami prava, zlasti z mednarodnim zasebnim pravom, mednarodnim civilnim postopkom in izvršilnim postopkom. Predlagano je, da se postopek mednarodne izvršbe prizna kot podpodročje izvršilnega postopka. Opredeljeni so tudi viri mednarodnega izvršilnega postopka, zlasti: globalni izvršilni kodeks, dvostranski in večstranski mednarodni sporazumi, sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice, sodna praksa ukrajinskih sodišč itd.