The Concept of Res Judicata in the Common Law System with Emphasis on Cypriot and UK perspectives - Loizou, Demetra; Christofi, Despina (LeXonomica, 2021)
The doctrine of res judicata is an important feature in many common law systems, most notably formulated in English law. This paper examines its rationale, purpose and scope under common law, with a focus on the cause of action estoppel and issue estoppel, before looking at its application in the legal system of the Republic of Cyprus. Cyprus owes much of its legal system to common law and thus possesses many similarities to the English formulation of the doctrine.Povzetek. Sodobna znanstvena skupnost se pri zagotavljanju verodostojnosti raziskav sooča z velikimi izzivi. Od začetka pandemije COVID-19 se je še povečalo zanimanje za hitre objave veljavnih rezultatov raziskav, posamezni uredniki uglednih akademskih revij pa se lahko počutijo pod pritiskom, da zagotovijo visoko kakovost objavljenih člankov. S ciljem raziskati, kako uredniki zaznavajo svoje upravljanje postopkov ocenjevanja kakovosti ter opredeliti odločitve in postopke, ki so po mnenju urednikov najpomembnejši za zagotavljanje visokokakovostnih objav, smo izvedli kvalitativno raziskavo. V raziskavi je sodelovalo 258 urednikov znanstvenih revij iz 42 držav. Ključne ugotovitve prvega dela študije kažejo, da so uredniki na različnih področjih dojemali rokopise kot odlične, če so bili inovativni, znanstveno utemeljeni, dobro napisani in argumentirani, če so obravnavali pomembno temo, vsebovali uporabne rezultate in imeli potencial, da nekaj spremenijo (izboljšajo). Drugič, izvirnost se je izkazala kot vodilno merilo kakovosti pri ocenjevanju kakovosti rokopisa, sledita pa mu veljavnost in pomembnost. Nazadnje rezultati kažejo, da so dejavniki, ki vplivajo na splošno zahtevnost ocenjevanja kakovosti uredniškega dela, naslednji: (i) jasno opredeljen najnižji prag zahtevane kakovosti, (ii) doslednost ocenjevanja med posameznimi merili kakovosti in (iii) izkušnje urednika.