Ali je praktično izvrševanje omejitev slovenskega Zakona o avtorski in sorodnih pravicah glede kolektivnega upravljanja avtorskih pravic v skladu s pravom EU? - Sladič, Jorg (LeXonomica, 2021)
V praksi organi, ki so v Sloveniji pristojni za nadzor delovanja kolektivnih organizacij, menijo, da lahko zlasti na podlagi 146. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah1 (v nad.: ZASP) slovenskim kolektivnim organizacijam prepovejo sklepanje t. i. skupnih sporazumov s kolektivnimi organizacijami iz drugih držav članic. Določba 146. člena ZASP namreč določa, da so kolektivne organizacije pravne osebe, ki na podlagi dovoljenja pristojnega organa kot nepridobitno in edino dejavnost upravljajo avtorske pravice in da lahko pri tem administrativno-tehnične posle s pogodbo zaupajo drugi kolektivni organizaciji ali gospodarski družbi ...