Primerjalnopravni pregled ureditve postopkov v sporih majhne vrednosti - Drnovšek, Katja (LeXonomica, 2021)
Ena od ključnih težav, s katerimi se upniki vsakodnevno srečujejo pri poplačilu svojih terjatev, je dolgotrajnost sodnih postopkov, ki negativno vpliva na poslovno sodelovanje ter druge upniško-dolžniške odnose, posega v pravice udeleženih strank in pravno varnost, s tem pa hkrati načenja zaupanje v samo pravno državo. V izogib nepotrebnemu zavlačevanju postopkov so evropske države v svojih nacionalnih sistemih sprejele določbe ali celo posebne postopke, ki v določenih primerih še posebej izrazito promovirajo načelo ekonomičnost in pospešitve postopka ...