Rešavanje prethodnog pitanja u vanparničnom postupku Republike Makedonije - Janevski, Arsen; Zoroska-Kamilovska Tatjana (LeXonomica, 2021)
Solving preliminary questions in non-contentious civil proceedings in the Republic of Macedonia. The authors state that the regime for resolving the preliminary question in non-contentious proceedings differs from the regime in litigation. Since the non-contentious proceedings are very heterogeneous the Non-contentious Procedure Act of the Republic of Macedonia from 2008 contains, besides general rules, some special rules for resolving preliminary questions in certain procedures. The general rule authorizes the non-contentious court to resolve the preliminary question itself in case that the question has not yet been finally decided by the competent authority; or it can suspend the procedure and wait until this question is resolved in litigation or in administrative proceeding. The non-contentious proceeding is not adjusted to solve disputes between the parties. Therefore, in cases of disputed facts, which are related to the preliminary question, non-contentious court is obliged to refer the participants to litigation. Special rules of the Non-contentious Procedure Act of the Republic of Macedonia for resolving the preliminary question in cases regarding property relationships are also analyzed. Reševanje predhodnih vprašanj v nepravdnem postopku Republike Makedonije. Avtorja analizirata pravila za reševanje vprašanja za predhodno odločanje v nepravdnem postopku v Republiki Makedoniji in navajata, da se režim reševanja teh vprašanj v nepravnih postopkih razlikuje od režima v pravdnem postopku. Ker so nepravdni postopki zelo heterogeni, vsebuje Zakon o nepravdnem postopku Republike Makedonije iz leta 2008 poleg splošnih pravil za reševanje vprašanj za predhodno odločanje tudi posebna pravila v določenih postopkih. Splošno pravilo pooblašča nepravdno sodišče, da samo reši predhodno vprašanje, če o zadevnem vprašanju pristojni organ še ni dokončno odločil. Lahko pa tudi prekine postopek in počaka, da se vprašanje reši v sodnem ali upravnem postopku. Ker nepravdni postopek ni najbolj prilagojen reševanju sporov med strankami, je nepravdno sodišče v primeru spornih dejstev, povezanih s predhodnim vprašanjem, dolžno glede reševanje le-teh napotiti stranke na pravdo. Avtorja prav tako analizirata še posebna pravila Zakona o nepravdnem postopku Republike Makedonije za rešitev vprašanja za predhodno odločanje v lastninskopravnih razmerjih.