Some observations regarding cross-border debt collection in consumer disputes - Verdure, Christophe (LeXonomica, 2021)
Cross-border debt collection in consumer dispute leads to many difficulties. The main one is the access to justice as consumers are generally not aware of their rights and legal proceedings may be expensive. The major difficulty in order to sue a counterpart based in another Member States is the determination of the competent court. However, this private international law issue is the first step in order to bring a legal action. This action may be disproportionate, on time and value, in comparison with the amount of the debt a consumer wants to recover. As a result, the European Commission has adopted the Directive 2008/52/EC on certain aspects of mediation in civil and commercial matters which aims at facilitating cross-border disputes involving consumers. After recalling the main characteristics of the Directive, author also discusses online mediation, that can also lead to more effective results. Nekateri vidiki čezmejnega uveljavljanja terjatev v potrošniških sporih. Čezmejno uveljavljanje terjatev v potrošniških sporih povzroča veliko težav. Glavno težavo predstavlja dostop do pravnega varstva, saj se potrošniki v splošnem ne zavedajo svojih pravic in pravni postopki so lahko dragi. Največja težava pri vlaganju tožbe zoper nasprotno stranko s sedežem v drugi državi članici je določitev pristojnega sodišča. Vendar pa je ta težava mednarodnega zasebnega prava šele prvi korak pri vlaganju tožbe. To dejanje je lahko nesorazmerno glede na čas in vrednost v primerjavi z višino terjatve, ki jo potrošnik želi izterjati. Kot rezultat tega je bila na ravni EU sprejeta Direktiva 2008/52/ES o nekaterih vidikih mediacije v civilnih in gospodarskih zadevah, katere namen je olajšati čezmejne spore, v katere so vključeni potrošniki. Po pregledu glavnih značilnosti omenjene direktive avtor izpostavlja še t. i. internetno mediacijo kot različico mediacije, ki lahko prav tako vodi do učinkovitejših rezultatov.