Die Landwirtschaftsgerichte in Deutschland zwischen freiwilliger und streitiger Gerichtsbarkeit sowie Alternativen zur gerichtlichen Streiterledigung in Landwirtschaftssachen - Winkler, Wolfgang (LeXonomica, 2021)
The courts for agricultural matters in Germany between non-contentious and litigation jurisdiction and the alternatives to judicial dispute resolution in agricultural matters. In Germany there are special agricultural courts being composed of judges and farmers. In general the rules of non-contentious procedure are applicable. The agricultural courts are also competent for litigations between landlords and tenants. In such cases the rules of contentious civil procedure are applicable. The establishment of agricultural courts with professional farmers has proved to be a good decision. Their expertise and knowledge of the relationships in the agricultural sector contributes importantly to the solution of disputes in agricultural matters. Meanwhile some different forms of an extra-judicial settlement have been developed being of great importance in agricultural disputes. Significant positions are hold by arbitrators, mediators and notary public. Nemška sodišča za kmetijske zadeve med nepravdnim in pravdnim sodstvom ter alternativno reševanje sporov v kmetijskih zadevah. V Nemčiji obstajajo posebna sodišča za kmetijsko dejavnost, ki so sestavljena iz poklicnih sodnikov in kmetovalcev. Za te postopke veljajo v splošnem predpisi o nepravdnem postopku. Ta posebna sodišča so pristojna tudi za spore iz pogodb o zakupu kmetijskih zemljišč. Za takšne postopke veljajo predpisi o pravdnem postopku. Ustanovitev posebnih sodišč za kmetijsko dejavnost, v sestavi katerih sodelujejo tudi poklicni kmetovalci, se je izkazala za dobro odločitev. Z njihovim strokovnim znanjem in poznavanjem razmerij na področju kmetijstva namreč pomembno prispevajo k razrešitvi sporov iz kmetijske dejavnosti. Prav tako pa so se oblikovale različne oblike izvensodne poravnave, ki imajo tudi v sporih iz kmetijske dejavnosti pomembno vlogo: razsodništvo, arbitraža, mediacija, poravnava pred notarjem.