The payment order procedure in the Netherlands - Ernes, Anna Leonarda Hubertina (LeXonomica, 2021)
The Netherlands used to have a national payment order procedure that was quite similar to the present European Order for Payment Procedure. This procedure was replaced by a procedure for the recovery of uncontested claims in cross-border cases, though not in national cases. Although the Netherlands legislator allows filing a request to obtain a European order for payment via email, it has not yet come into force. Applications (in Dutch) for a European order for payment may be submitted to the district court in The Hague. There are two ways in the Netherlands for serving the defendant with an European Payment Order. It can be sent to the defendant by registered mail or it can be served by a bailiff. The Dutch Execution Act has not introduced any specific formal requirements for the defendant’s statement of opposition. The opposition in the Netherlands does not have to be reasoned. The review procedure is a procedure unfamiliar to Dutch civil procedure. However, it resembles a Dutch procedure in which a defendant appeals against a sentence of a procedure in which he did not appear in court (decision in abstentia). Postopek za izdajo plačilnega naloga na Nizozemskem. Nizozemski postopek za izdajo plačilnega naloga, ki je bil precej podoben sedanjemu evropskemu postopku za izdajo plačilnega naloga, je nadomestil postopek za izterjavo nespornih zahtevkov v čezmejnih zadevah, čeprav ne za nacionalne primere. Kljub temu, da nizozemska zakonodaja omogoča vložitev zahteve za pridobitev evropskega plačilnega naloga prek elektronske pošte, se to še ne izvaja. Vloge (v nizozemščini) za izdajo evropskega plačilnega naloga se lahko vložijo pri okrožnem sodišču v Haagu. Na Nizozemskem obstajata dva načina vročitve evropskega plačilnega naloga toženi stranki. Lahko se ji pošlje s priporočeno pošto ali pa ji ga vroči sodni uslužbenec. Nizozemski zakon o izvršbi ni uvedel nobenih posebnih formalnih zahtev za opozicijsko izjavo tožene stranke. Ugovor na Nizozemskem ni treba obrazložiti. Revizijski postopek je nizozemskemu civilnemu postopku nepoznan postopek. Je pa podoben nizozemskemu postopku, v katerem tožena stranka vloži pritožbo zoper odločbo v postopku, v katerem je bila odsotna (sodba in abstentia).