VSEBNOST TEŽKIH KOVIN V TLEH IZBRANIH HMELJIŠČ SPODNJE SAVINJSKE DOLINE - Katja Črnec; Lucija Božiljak; Borut Vrščaj (Journal of Energy Technology, 2025)
Težke kovine (TK) so naravno prisotne v tleh [1] zaradi preperevanja matičnih kamnin, ki so bogate z elementi, ter zaradi antropogenih virov (industrija, kmetijstvo, promet, energijska proizvodnja) [2-4]. Kmetijski vir povišanih koncentracij TK v tleh so gnojila in pesticidi, ki vsebujejo TK. Kmetijska tla pogosto veljajo za onesnažena, zato so del monitoringa onesnaženosti tal zaradi zagotavljanja varne hrane. Trajni nasadi so še posebej ogroženi zaradi intenzivne in tradicionalne (prekomerne) uporabe pesticidov in gnojil. Hmeljarski nasadi so posebni ekonomsko pomembni trajni nasadi v Spodnji Savinjski dolini. Pridelek, posušeni hmeljni storžki, se večinoma izvaža. Pridelava hmelja zahteva intenzivno obdelavo tal, gnojenje in predvsem stalno zaščito rastlin. V skladu s slovensko zakonodajo [5] koncentracija TK velja za povišano, kadar koncentracija TK v tleh presega mejno imisijsko vrednost (MIV), za onesnaženo, kadar presega opozorilno imisijsko vrednost (OIV), in za kritično onesnaženo, kadar presega kritično imisijsko vrednost (KIV). Analizirana je bila vsebnost TK v tleh 10 hmeljišč v Spodnji Savinjski dolini. Talni vzorci so bili posušeni, zmleti in presejani v laboratoriju FVO ter analizirani s strani Bureau Veritas Commodities (Kanada) z uporabo ekstrakcijske metode Agua Regia za določanje navidezne skupne vsebnosti za 37 elementov (Ag, Al, As, Au, B, Ba, Bi, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Ga, Hg, K, La, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S, Sb, Sc, Se, Sr, Te, Th, Ti, TI, U, V, W in Zn), od katerih jih 10 (v okvirju) velja za TK, ki onesnažujejo tla. Koncentracije TK v tleh hmeljišč so znotraj vrednosti naravnega ozadnja [1] (pod MIV), z izjemo Cd, Cu in Zn, ki v nekaterih primerih presegajo MIV. Koncentracija Cd je povišana v 90 % (presega MIV). Hmeljišča pa niso onesnažena s Cd – koncentracija ne presega OIV. Koncentracija Cu je znotraj vrednosti naravnega ozadja pri 20 % hmeljišč (močno pod MIV), pri 30 % hmeljišč pa je povišana (presega MIV), medtem ko je 50 % hmeljišč onesnaženih s Cu (koncentracija Cu presega OIV). Koncentracija Zn je pod MIV pri 80 % hmeljišč, pri 10 % presega MIV, medtem ko 10 % hmeljišč velja za onesnažene z Zn (koncentracija Zn presega OIV) [6]. Po pričakovanjih smo ugotovili, da tla hmeljišč vsebujejo znatno povišane in v nekaterih primerih celo presežene koncentracije Cu in Zn, ponekod pa tudi Cd. Povišane koncentracije TK se lahko odražajo tudi v drugih komponentah okolja, medtem ko vplivi na kakovost hrane (tj. povišanih koncentracij v pivu) niso zaznani.