KONCEPTUALNA TEHNO-EKONOMSKA ANALIZA OPREME 210 MW TERMALNE ELEKTRARNE NA TEŽKO OLJE S SISTEMOM ZA SHRANJEVANJE TERMALNE ENERGIJE S POMOČJO STALJENE SOLI ZA OBNOVLJIVE ENERGIJE: ANALIZA PRIMERA TEC NEGOTINO - Dragan Minovski; Marija Sterjova (Journal of Energy Technology, 2025)
Ta študija izvaja konceptualno tehnično-ekonomsko analizo za raziskovanje možnosti naknadnega opremljanja 210 MW termoelektrarne na težko olje, TEC Negotino, s sistemom za shranjevanje toplotne energije iz staljene soli (Carnotova baterija). Predlagani pristop omogoča shranjevanje presežne ali okrnjene obnovljive električne energije v omrežju v obliki toplotne energije. To začetno raziskovanje vključuje analizo občutljivosti letnega donosa energije, faktorja obremenitve, skupnih naložbenih stroškov, letnih stroškov O&M in izravnanih stroškov odvajanja električne energije z različnim trajanjem praznjenja, kapaciteto toplotnega shranjevanja in trajanjem polnjenja. Rezultati kažejo, da so bili najugodnejši letni povratni izkoristki in najnižji izravnani stroški električne energije za praznjenje doseženi pri daljšem trajanju praznjenja (v urah polne obremenitve). Ta pristop možnosti ponovne namembnosti TEC Negotino ne daje prednosti le potencialu celovite dekarbonizacije termoelektrarne, temveč tudi ohranjanju večine delovnih mest v elektrarni, zaradi česar je to trajnostna in ekonomsko uspešna pobuda.