POSLEDICE ZA OKOLJSKO-INŽENIRSKI KOMPROMIS ZARADI OPTIMIZACIJE DIZELSKEGA MOTORJA - Nikola Manev; Igor Jovchevski; Dame Dimitrovski; Elenior Nikolov (Journal of Energy Technology, 2025)
Novi motorji z notranjim zgorevanjem imajo številne sisteme, ki zagotavljajo boljše delovanje, hkrati pa izpolnjujejo vse strožje okoljske norme in standarde emisij izpušnih plinov v tako imenovanem okoljsko-inženirskem kompromisu. Vendar so krmiljenje, umerjanje in posledično optimiziranje visokozmogljivih motorjev, pri katerih imajo prednost kompromisi pred zmogljivostjo, ekonomičnostjo in emisijami, izziv tudi za najbolj izkušene avtomobilske inženirje. Zaradi dviga cen goriva si v zadnjih letih vse več prevozniških podjetij in lastnikov voznih parkov prizadeva izboljšati ekonomičnost svojih vozil z različnimi poprodajnimi optimizacijami motorjev vozil, pri čemer le redko upoštevajo vpliv takih sprememb na splošno ravnotežje, uvedeno s kompromisom okoljskega inženiringa. Ta prispevek raziskuje potrebne spremembe v elektronskih krmilnih enotah motorjev za doseganje večje izhodne moči in manjše porabe goriva, hkrati pa analizira prednosti in pomanjkljivosti, ki jih prinašajo te optimizacije na kratkoročno in dolgoročno delovanje motorjev.