ELEKTRIČNI AVTOMOBILI V SLOVENIJI - Gregor Srpčič (Journal of Energy Technology, 2024)
Članek govori o električnih avtomobilih v Sloveniji. Uvajanje električnih avtomobilov je nujno za dosego ciljev strategije Evropske unije za zmanjšanje emisij CO 2 iz cestnih vozil. V prvem delu članka je opisan razvoj električnih avtomobilov in delovanje le‐teh. Ključni sestavni del električnega avtomobila so baterije, zato so v članku opisani tudi različni tipi baterij, polnjenje baterij ter tipi polnilnih postaj, ki se pojavljajo v Sloveniji. Dobro razvejana mreža polnilnih postaj je nujna za uporabo električnih vozil. V č lanku je prikazan zemljevid in število polnilnih postaj v Sloveniji. Trenutno je največ polnilnih postaj lociranih v osrednji Sloveniji, torej v okolici Ljubljane. Poleg dobro razvejane mreže polnilnih postaj so pri uvajanju električnih vozil potrebne tudi finančne spodbude kupcem električnih vozil. V Sloveniji za finančne spodbude za nakup električnih vozil skrbi Slovenski okolijski javni sklad oziroma Eko sklad. V Sloveniji sta na voljo dva tipa finančnih vzpodbud.