OCENA SIPANJA NEVTRONOV V DETEKTORSKEM MATERIALU FUZIJSKEGA REAKTORJU TER V PRVI STENI - Igor Lengar (Journal of Energy Technology, 2024)
Detektorski sistemi v fuzijskih reaktorjih so izpostavljeni direktnim (plazemskim) ter sipanim nevtronom. Kalibracije detektorjev obiēajno izvedemo eksperimentalno s toēkastim nevtronskim izvorom. V fuzijskih reaktorjihͲtokamakih lahko manjše spremembe v notranjosti torusa, vplivajo na sipano komponento in tako na odziv detektorja, kar lahko vpliva na poslabšanje njegove kalibracije. Vpliv sipanih nevtronov bi lahko bil še posebej pomemben ob spremembah komponent v neposredni bližini detektorjev. V ēlanku je opravljena analiza sipanja nevtroni v detektorje ter vpliva materiala prve stene reaktorja na povratno sipane nevtrone. Analiziran tipiēen nevtronski detektor, lociran v  zgornjem delu torusa. Študija vpliva materiala prve stene je narejena za najpogosteje uporabljane materiale in sicer ogljik, berilij in volfram. Transport nevtronov je opravljen s program MCNP, ki temelji na osnovi metode Monte Carlo. Uporabljen je tipiēen nevtronski fluks, kot ga najdemo v velikih fuzijskih reaktorjih.