SONČNE CELICE NA OSNOVI ENOPLASTNIH ORGANSKIH POLPREVODNIKOV - Bruno Cvikl (Journal of Energy Technology, 2024)
V ēlanku so modelirani fizikalni procesi za primer stacionarne osvetlitve sonēne celice enoplastnega organskega polprevodnika, ki v odsotnosti zunanje napetosti vodijo do kratkostiēnega toka. V unipolarni enoplastni kavina/organski polprevodnik/kovina strukturi, je zaradi eksponentnega pojemanja gostote toka svetlobe v plasti polprevodnika koncentracija ekscitonov funkcija globine. Gostota rekombinacij nabojev je zaradi zapisane lastnosti prostorsko odvisna kar povzroēi globinsko porazdelitev gostote pasti. Kratkostiēni tok sestavljajo nekompenzirani naboji prostorsko nagomilani (zaradi vgrajenega elektriēnega polja) vpovpreēni oddaljenosti ene difuzijske dolžine ekscitona od electrode. Na osnovi v literaturi objavljenih meritev tokaͲnapetosti enoplastne structure poli(paraͲfenilen thienilen)organske sonēne celice ITO/LPPPT(59 nm)/Al je model uporabljen za izraēun prostorske porazdelitve elektriēnega potenciala, rezultirajoēega notranjega elektriēnega polja in koncentracije elektriēno nabitih pasti v zapisanem organskem polprevodniku.