JEDRSKA ENERGIJA ZMANJŠUJE EMISIJE TOPLOGREDNIH PLINOV - VPLIVI RAZLIýNIH TEHNOLOGIJ ZA PROIZVODNJO ELEKTRIýNE ENERGIJE NA OKOLJE - Tomaž Žagar; Robert Bergant; Samo Fürst (Journal of Energy Technology, 2024)
Klimatske spremembe so vedno bolj intenzivne in predstavljajo vedno veēje tveganje v našem življenju. Mednarodna skupina ZNͲa o podnebnih spremembah, ki združuje znanstvenike s celega sveta, je potrdila, da je vzrok klimatskih sprememb antropogeno poveēevanje izpustov toplogrednih plinov. Eden izmed najveējih povzroēiteljev toplogrednih plinov, poleg transporta, je sektor proizvodnje energije. Razlog tiēi v tem, da velik del proizvodnje elektrike še vedno  temelji na izrabi fosilnih goriv, ki imajo najveēji doprinos k emisijam toplogrednih plinov. Zaradi potreb po zniževanju specifiēnih emisij na pomembnosti zopet pridobiva tudi jedrska energija, ki sodi v nizkoͲogljiēno proizvodnjo energije. Prav tako so njeni skupni vplivi na okolje in družbo ugodnejši ali vsaj tako ugodni kot vplivi obnovljivih virov. Namen prispevka je prikaz celostnih vplivov na okolje pri proizvodnji elektriēne energije pri uporabi razliēnih tehnologij. V ta namen sta prikazani dve loēeni in neodvisni študiji, in sicer povzetek razliēnih študij mednarodne organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in študija podjetja GEN energija. Povzetek študij organizacije OECD obravnava primerjavo vplivov na okolje razliēnih tehnoloških verig za pridobivanje elektriēne energije na osnovipodatkov, ki jih organizaciji OECD posredujejo njene ēlanice. Študija GEN energije pa je osredotoēena na primerjavo vplivov na okolje obravnavanih tehnologij, ki so smiselne ter izvedljive za proizvodnjo elektriēne energije v slovenskem prostoru in sicer jedrske, premogovne, plinske, obnovljivih virov in mešanice obnovljivih virov, med katere spada vodna, biomasna, vetrna in fotovoltaiēna proizvodnja. Ožje obmoēje prikazanih vplivov obsega 10km radij okoli obstojeēe lokacije Nuklearne elektrarne Krško. Cilj študije je ocenitev katera izmed tehnologij predstavlja najnižjo celostno obremenitev okolja pri pasovni proizvodnji proizvodni elektriēne energije na lokaciji ob obstojeēi Nuklearni elektrarni Krško. Zahtevi za novo proizvodno enoto sta instalirana elektriēna moē1100MWe in faktor razpoložljivosti enote 90%. Ocenjeno je, da mešanica obnovljivih virov ne more zadostiti osnovni zahtevi faktorja razpoložljivosti 90% pri instalirani elektriēni moēi 1100MWe. Doseže le vrednost 34%, ob razširitvi predvidenega obmoēja na celotno Slovenijo. Delež posamezne tehnologije v mešanici obnovljivih virov predstavlja 32% vodna, 36% vetrna, 32% biomasna, <1 % fotovoltaiēnain <1% geotermalna proizvodnja elektriēne energije. Druge obravnavane tehnologije zadostijo osnovnima faktorjema za novo proizvodno enoto. Zakljuēek ocenitve celostnih vplivov jasno pokaže, da ima jedrska tehnologija nesporno prednost v primerjavi s plinsko in premogovno tehnologijo. Tudi v primerjavi z obstojeēo mešanico obnovljivih virov, ob neupoštevanju njenega faktorja razpoložljivosti, ima jedrska tehnologija nesporno prednost pri celostnem vplivu na okolje.