EKONOMSKA AKTIVNOST IN ZEMELJSKI PLIN KOT POTENCIALNI DESTABILIZATOR SLOVENSKE EKONOMIJE - Mejra Festiđ; Sebastijan Repina; Alenka Kavkler (Journal of Energy Technology, 2024)
V ēlanku je empiriēno preiskovano ali zemeljski plin ima potencial destabilzacije Slovenskega gospodarstva.Rezultati so potrdili in direktno zvezo, da povišanje cene plina vpliva na dinamiko celotne domaēe porabe,ki zavirana daljnje aktivnosti v posamezni industriji. Zempiriēno analizo se je izkazalo, da ima naravni plin potencial za napovedovanje trendov v posameznih proizvodnih panogah vSlovenskem gospodarstvu. Z dinamiko gibanja cen zemeljskega plina (in druge pojasnjevalne spremenljivke), bomo lahko napovedali dinamiko gibanja v proizvodnji tekstila,usnja,krznainoblaēil,gume ni hin plastiēnih izdelkov,osnovnihkovin,pohištva,kot tudi v predelovalni industriji, recikliranju, elektriēni energiji, zemeljskega plina,pare in toplevode v Sloveniji.