SPECIALISTIČNO USPOSABLJANJE KADROV ZA DELO V JEDRSKI ENERGETIKI - Rebeka Srebotnik; Andrej Lešnjak (Journal of Energy Technology, 2024)
Cilj usposabljanja je bil zagotoviti usposobljenost osebja ne le za jedrske objekte, raziskovalne ustanove, inštitute in regulatorne organe, temveč tudi za industrijo, ki ponuja izdelke in storitve v podporo vzdrževanja in delovanja obstoječih naprav, kot tudi za novogradnje. Q Techna je sistematično razvijala program izobraževanja in usposabljanja za podporo svojih storitev na jedrskih objektih. Za pridobivanje in ohranjanje znanja in usposobljenosti, poleg lokalno razpoložljivih izobraževanj in usposabljanj, v veliki meri sodelujemo s tujimi podjetji in ustanovami. Izkušnje pri delu na jedrskih objektih dopolnjujejo tovrstna pridobljena znanja. Za ponudnike storitev je bistvenega pomena, da se zagotovi uravnoteženo mešanico dobro usposobljenih in izobraženih kadrov. Poleg zunanjih in notranjih usposabljanj osebja, Q Techna omogoča treninge tudi drugimzainteresiranim podjetjem v jedrski industriji. Ta prispevek se osredotoča na usposabljanje in certifikacijo na področju neporušnih preiskav (NDT) osebja.