VPLIV TURBOLENTNEGA MODELA NA NUMERIČNO NAPOVED KAVITACIJSKEGA TOKA OKROG HIDROPROFILA - Mitja Morgut; Enrico Nobile (Journal of Energy Technology, 2024)
V tem članku opisujemo raziskavo vpliva turbulentnega modela ob numeričnih predpostavkah na kavitacijo v toku ob hidravličnem profilu. Za modeliranje toka je uporabljen RANS pristop v kombinaciji z medfaznim zajemanjem končnih volumnov toka (VOF). Študija zajema kavitacijski tok okrog hidravličnega profila oblike NACA66(MOD) pri dveh nastavnih kotih in upošteva tri znane modele turbulence. Rezultati numeričnih analiz kažejo, da je za napoved stabilnega kavitacijskega toka ob hidravličnem profilu, turbulentni model manjšega pomena.