DOLOČITEV GOSTOTE MOČI VETRA NA LETALIŠČU - Dino Masle; Predrag Marić; Dario Galić (Journal of Energy Technology, 2024)
V prispevku je podan razvoj statističnega modela za ocenitev gostote moči vetra na mednarodnem letališču, na osnovi merilnih vrednosti. Merilni podatki, ki so zajeti tudi po višini, so ocenjeni po številnih znanih statističnih porazdelitvah, s ciljem čim boljšega ujemanja z izmerjenimi vrednostmi. Iz ugotovitev v članku izhaja, da Weibull-ova porazdelitev ni najboljša izbira za konkretne podatke, podobno je tudi z nekaterimi drugimi standardnimi porazdelitvami. Zato so uporabljeni Anderson-Darling, Kolmogorov-Smirnov and Cramér-von Mises testi, katerih rezultati so prikazani na P-P in Q-Q izrisih. Spektralna gostota moči vetra in vetrna roža sta primerjalno ocenjena v različnih letnih časih, na različnih merilnih mestih, pri različnih močeh vetra.