ITALIANSKI PREPOROD JEDRSKE OPCIJE — UP ALI BREZUP - Alberto Milocco; Andrej Trkov (Journal of Energy Technology, 2024)
15. februarja 2010 je italijanska vlada izdala pravni akt o izboru lokacij, licenciranju in obratovanju jedrskih naprav. Ta akt je pravno in formalno odprl pot izgradnji novih jedrskih energetskih objektov, ki je bila opuščena po jedrski nesreči v Černobilu. Odločitev je aktualna, upoštevaje trenutna družbena gibanja v severni Afriki in jedrski dogodek v Fukušimi. Jedrski program je dobil nov zagon, vendar je nadaljevanje oteženo zaradi rezultatov ljudskega referenduma, ki je bil izglasovan 12. in 13. junija 2011 in je opredeljeval stališča do določenih členov omenjenega akta. Italijansko delovanje na področju jedrske energije je še vedno živo na področjih jedrskih raziskav, razgradnje in upravljanja jedrskih projektov v tujini.