UPORABA DIGITALNEGA MERILNIKA REAKTIVNOSTI PRI ZAGONSKIH TESTIH NA NIČELNI MOČI V NE KRŠKO - Igor Lengar; Andrej Trkov; Marjan Kromar; Luka Snoj (Journal of Energy Technology, 2024)
V nuklearnih elektrarnah med remontom zamenjajo del jedrskega goriva, s čemer se spremenijo karakteristike reaktorja. Te se predhodno določijo s projektnimi izračuni, pred zagonom reaktorja pa jih je potrebno preveriti z meritvami. Za ustrezno preveritev karakteristik reaktorja je potrebna naprava, s katero je možno meriti reaktivnost. Ključna naprava pri izvajanju zagonskih testov v jedrski elektrarni v Krškem je Digitalni Merilnik Reaktivnosti (DMR), ki je bil v 80ih letih razvit na Odseku za reaktorsko fiziko Instituta Jožef Stefan. DMR je bil prva digitalna naprava, ki je lahko merila reaktivnosti v širokem delovnem območju, vključno z meritvami v globoko podkritičnem reaktorju. Ta lastnost omogoča DMR določitev integralnih in diferencialnih vrednosti kontrolnih svežnjev med njihovo vstavitvijo v sredico. Nova metoda določanja vrednosti kontrolnih svežnjev je bila poimenovana metoda vstavitve (rod-insertion method). V članku je predstavljen razvoj in delovanje DMR. Njegove edinstvene karakteristike so predstavljene na primeru uporabe pri metodi vstavitve. Podani so tudi primeri meritev med zagonskimi testi v NE Krško.