VPLIV VODIL IZ NERJAVNEGA JEKLA NA REAKTIVNOSTNE PARAMETRE SREDICE NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO - Marjan Kromar; Bojan Kurinčič (Journal of Energy Technology, 2024)
Vsak gorivni elementi v tlačnovodnem reaktorju z vodili iz cirkalojeve zlitine občuti večje ali manjše zvijanje. Znatno zvijanje lahko povzroči motnje v obratovanju in vpliva na učinkovitost proizvodnje. S ponovno uvedbo vodil iz nerjavnega jekla lahko zvijanje omejimo. V prispevku je predstavljen vpliv menjave materiala vodil na reaktivnostne parametre goriva v Nuklearni elektrarni Krško. Analiza je pokazala, da vodila iz nerjavnega jekla zmanjšajo kritično borovo koncentracijo za 140 ppm. Za kompenzacijo tega efekta in ohranitev dolžine gorivnega cikla je potrebno povečati obogatitev goriva za 0.2 %. Obe spremembi posledično povzročita dvig kritične borove koncentracije na začetku cikla za 100 ppm in s tem dvigneta izotermični temperaturni koeficient za približno 1 pcm/K glede na izhodiščno gorivo z vodili iz cirkaloja. Porazdelitve moči v sredici in konični faktorji ostanejo praktično nespremenjeni. Povečano nevtronsko ščitenje v vodilih iz nerjavnega jekla zniža vrednost kontrolnih palic relativno za 3 %. Analiza je pokazala, da vpeljava vodil iz nerjavnega jekla predstavlja uporabno rešitev za omilitev problemov zvijanja goriva.