KONSTRUIRANJE ELEKTRIČNIH STROJEV Z UPORABO KONFORMNIH PRESLIKAV - Šlamberger Šlamberger; Peter Virtič Peter Virtič (Journal of Energy Technology, 2024)
Načrtovanje električnih strojev med drugim zahteva dobro poznavanje megnetnega polja v zračni reži, kar pa je v večini primerov zelo zahtevno oziroma analitično nerešiljivo. Z razvojem računalnikov so prišle v ospredje numerične metode, s katerimi lahko izračunamo zelo dobre približke realnim vrednostim. Ena večjih slabosti numeričnih metod so dolgotrajni izračuni, še posebaj pri konstruiranju prototipov, kjer se konstrukcija spreminja in s tem potrebujemo več izračunov. Z željo, po čim hitrejših izračunih so se ponovno začele uporabljati analitične metode ter kombinacije analitičnih metod z numeričnimi metodami. V tem članku bo predstavljen analitičen izračun magnetnega polja s pomočjo konformnih preslikav.