MOŽNOSTI OPTIMIZACIJE VODOVODNIH SISTEMOV Z VIDIKA PORABE ENERGIJE - Ivan Žagar (Journal of Energy Technology, 2024)
Zagotavljanje pitne vode je ena od osnovnih komunalnih dejavnosti, pri čemer pri zagotavljanju kvalitetne zdrave pitne vode ne gre zanemariti tudi ekonomskih učinkov. Tako na kvaliteto kot na ekonomijo oskrbe vplivajo številni parametri, ki jih pogojujejo tako naravne danosti, tehnološki procesi, kot tudi potencialna energetska izraba znotraj vodovodnega sistema. Možnosti optimizacije vodovodnih sistemov glede na porabo energije kot tudi druge parametre so prikazane na praktičnem primeru heterogenega vodovodnega sistema oskrbe na območju občine Slovenska Bistrica.