NUMERIČNA ANALIZA AKSIALNEGA VENTILATORJA: ANSYS IN SOLIDWORKS - Igor Ščuri; Marko Pezdevšek; Igor Spaseski; Matej Fike; Gorazd Hren (Journal of Energy Technology, 2024)
Aksialni ventilatorji so zasnovani tako, da delujejo v stabilnem področju dušilne krivulje. Določene omejitve lahko povzročijo, da delovanje ventilatorja preide iz stabilnega v nestabilno področje dušilne krivulje. Slednje negativno vplivajo na karakteristike ventilatorja. V članku so predstavljeni rezultati numerične analize dušilne krivulje aksialnega ventilatorja s poudarkom na stabilni del pri različnih masnih pretokih. Za izvedbo numeričnih simulacij sta bila uporabljena programska paketa Ansys CFX ter SolidWorks Flow Simulation. Analiza je bila izvedena s strukturirano mrežo za več masnih pretokov. Z namenom, da ovrednotimo rezultate numeričnih simulacij, smo le te primerjali z eksperimentalno pridobljenimi vrednostmi iz literature.