PROJEKT ACHIEVE – ZMANJŠEVANJE RABE ENERGIJE V ENERGETSKO REVNIH GOSPODINJSTVIH - Lidija Živčič; Marie Moisan; Tomislav Tkalec (Journal of Energy Technology, 2024)
ACHIEVE je evropski projekt za zmanjševanje rabe energije in vode v energetsko revnih gospodinjstvih. Izvaja se v Bolgariji, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji in Sloveniji. Projekt naslavlja problem energetske revščine in dosega prihranke za končne porabnike s pomočjo praktičnih ukrepov ter rešitev na strukturni ravni. Skupina energetskih svetovalcev izvaja brezplačne energetske preglede in svetovanje v gospodinjstvih, ki se soočajo s težavami pri zagotavljanju svojih osnovnih energetskih potreb. V sklopu izvedbe brezplačnega obiska v gospodinjstvu, energetski svetovalci najprej, s pomočjo članov gospodinjstva, analizirajo porabo električne energije, toplotne energije in vode. Na podlagi the podatkov izračunajo potencialne prihranke, čemur sledi priprava sklopa priporočil za zmanjšanje rabe energije in vode. V sklopu drugega obiska so ti nasveti predstavljeni gospodinjstvu, svetovalci tudi namestijo naprave za varčevanje z energijo in vodo, ki jih gospodinjstvo prejme brezplačno. Na podlagi statistike za prvih 60 izvedenih obiskov v Sloveniji, je povprečno zmanjšanje porabe električne energije 12,3 %, porabe vode 11,4 % in porabe toplotne energije 6,2 %. Znižanje izpustov CO2 znaša 248 kg na gospodinjstvo na leto, povprečni finančni prihranek gospodinjstva pa znaša 90 EUR na leto.