NADZOR STARANJA ELEKTRIČNIH KABLOV V JEDRSKIH ELEKTRARNAH - Marko Pirc; Jurij Avsec (Journal of Energy Technology, 2024)
Podaljšanje življenjske dobe jedrske elektrarne nad 40 let zahteva vzpostavitev dodatnih programov nadzora stanja pasivnih komponent. Program nadzora staranja električnih kablov je vzpostavljen z namenom pravočasnega odkrivanja učinkov staranja in preprečevanja nepričakovanih odpovedi pri normalnem obratovanju. Program postavlja osnovna pravila in določa aktivnosti razpoznave vgrajenih materialov, obratovalnih pogojev in specifičnih parametrov, ki vplivajo na pospešeno staranje kablov. Vzorčenje kablov je izvedeno na osnovi zahtev po delovanju kritične varnostne opreme. Program določa kriterije sprejemljivosti ključnih parametrov okolice ter rezultatov nekaterih uporabnih merilnih metod. Začetna vizualna kontrola stanja izpostavljenih lokacij in izvedena diagnostična testiranja dajejo po šestih letih rezultate na osnovi katerih je mogoče pravočasno načrtovanje nadaljnjih preventivnih ukrepov. Prvi vzdrževalni program nadzora staranja električnih kablov v Sloveniji je koristen in se lahko prilagodi uporabi v drugih podjetjih, kjer je ta oprema ključna.