PODZEMNO UPLINJANJE PREMOGA – MOŽNOSTI V SLOVENIJI - Milan Medved; Damjan Konovšek (Journal of Energy Technology, 2024)
Slovenija ima še veliko zalog neizkoriščenega premoga, zato smo v tem članku raziskovali dodatnomožnost izrabe domačega primarnega energetskega vira s podzemnim uplinjanjem premoga (PUP).Opisali smo splošna priporočila in ugotovitve iz testov PUP po svetu, ki se navezujejo na izvedbo poskusa v Velenju. Glede na priporočila in ugotovitve iz testov PUP, opise različnih tehnologij PUP in lastnosti ležišča velenjskega premoga, smo podali najustreznejšo tehnologijo podzemnega uplinjanja premoga v Velenju, ki je PUP tehnologija metoda vzporednih vrtin ELW v kombinaciji z modificirano CRIP metodo za vžig in podzemno uplinjanje. Geometrija poskusa in obratovalni parametri za PUP Velenje so ocenjeni na podlagi modularne uplinjevalne sheme podjetja Carbon Energy Pty Ltd (CEPL), ki je bila narejena v okviru testa v Bloodwood Creeku, Avstralija.