ANALITIČEN POSTOPEK OCENITVE FREKVENČNEGA SPEKTRA SPWM IZHODNE NAPETOSTI ENOFAZNEGA RAZMERNIKA - Alenka Hren; Franc Mihalič (Journal of Energy Technology, 2024)
Za zagotavljanje visokokakovostnega trajnostnega pretoka energije iz obnovljivih virov, mora razmerniško vezje, ki je ključni sestavni element pretvorniških sistemov, na izhodu zagotavljat sinusno obliko napetosti. To lastnost oz. obliko “vgradimo” v izhodno napetost razsmernika z izbranim modulacijskih postopkom, ki pa ob osnovni harmonski kompenenti vnaša v izhodno napetost tudi višje harmonske komponente. Te negativno vplivajo na breme razsmerniškega vezja in njegov izkoristek delovanja. V enofaznem ali trifaznem sistem (omrežne povezave, sistemi neprekinjenega napajanja ali motorni pogoni), mora razmerniško vezje delovati tudi z ustreznim, dovolj majhnim, faktorjem popačitve (Total Harmonic Distortion – THD), ki pa je odvisen prav od vsebnosti višjih harmonskih komponent v izhodni napetosti.V članku je opisan postopek celovite analize harmonskega spektra trinivojske izhodne napetosti enofaznega razsmernika, pri čemer izhodno trinivojsko napetost generiramo s pomočjo sinusne trikotne modulacije (Sinusoidal Pulse‐Width Modulation ‐ SPWM). Z uporabo Fourierjeve analize, Besselovih funkcij in trigonometričnih enakosti lahko posamezne višje harmonske komponente izračunamo analitično. Opisan je tudi način delovanja razmernika in postopek izračuna harmonskih komponent v področju nadmodulacije. Pravilnost postopka analitičnega izračuna je eksperimentalno verificirana.