ANALITIČNA OCENA MAGNETNIH SKLEPOV PREKLOPNO RELUKTANČNEGA MOTORJA Z UPORABO EVOLUCIJSKEGA ALGORITMA IN NUMERIČNIH SIMULACIJ - Marinko Barukčić; Željko Hederić; Tin Benšić (Journal of Energy Technology, 2024)
Namen članka je raziskati možnosti ocenjevanja magnetnih sklepov preklopno reluktančnega motorja (PRM) v povezavi s kotom zasuka rotorja in tokom. Vrednosti magnetnih sklepov posamezne faze statorskega navitja preklopno reluktančnega motorja se pridobijo z numeričnimi izračuni pri različnih kotih zasuka rotorja. Uporabljena je metoda končnih elementov (MKE) z uporabo programske opreme FEMM (Finite Element Method Magnetics). Po končanem izračunu magnetnih sklepov je predlagana cenilna funkcija, ki predstavlja spremembo magnetnih sklepov statorja glede na kot zasuka rotorja. Oblika predlagane funkcije temelji na obliki krivulje pridobljene s pomočjo FEMM. Predlagan analitični izraz vsebuje določene parametre z neznanimi vrednostmi, ki jih je potrebno določiti z evolucijskim algoritmom (EA). Rešitev iskanja funkcijskih parametrov je opredeljena v obliki optimizacijskega problema, ki se rešuje s pomočjo EA. Predlagana funkcija je opredeljena kot razlika vrednosti magnetnih sklepov, pridobljenih s pomočjo FEMM, in izračunanih s pomočjo predlaganega analitičnega izraza. Postopek je izveden pri določenih vrednostih tokov. Vrednosti magnetnih sklepov ostalih tokov pa so pridobljene z linearizacijo med določenimi vrednostmi tokov. Predlagan analitični model magnetnih sklepov preklopno reluktančnega motorja je mogoče uporabiti pri vodenju simulacijskega modela PRM.