ANALIZA ODGOVORNOSTI ZA DRUŽBO BREZ ODPADKOV - Ivana Buble; Daniel Rolph Schneider; Niko Samec; Filip Kokalj (Journal of Energy Technology, 2024)
DIrektiva 2008/98/EC nam postavlja prioritetno vrsti v hierarhiji: 1. Izogibanje odpadkov, 2. Ponovna uporaba odpadkov, 3. Recikliranje, 4. Energetska izraba, 5. Odlaganje odpadkov. Čeprav smo vsi v dnevnem kontaktu z odpadki, vsak od nas nekaj odvrže v kanto za smeti, pa nimamo dovolj informacij, spoznanj, vpogleda, da bi obvladovali odpadke preden to postanejo, preden jih zaznamujejmo kot odpadke. Zero Waste je koncept trajnostne družbe, prihodnosti. To je fraza katero pogosto uporabljajo politični veljaki, ki promovirajo nadgradnjo obdelave komunalnih odpadkov. Ob takšni uporabifraze, je odgovornost za zero waste prenešena na proces obdelave odpadkov in soodgovrnost ne prevzamejo uporabniki, oziroma povzročitelji komunalnih odpadkov. Gospodnjistva tako enačijo izogibanje, oziroma ne povzročanje odpadkov z recikliranjem in kvalitetno obdelavo odpadkov, zbiralcev odpadkov, komunalnim dejavnostmi in komunal. V resnici pa je zero waste začetek proizvodnje odpadkov. V trenutku, ko stvar poimenujemo kot odpadek, jo odvržemo, smo povzročili odpadek in koncepta zero waste več ni. V resnici so gospodinjstev tista ki vplivajo na količino ustvarjenih odpadkov in imajo v svoji prioritetni vrsti popravila in podaljševanje življenjske dobe produktom. Sprememba obnašanja se lahko prične z izobraževanjem. Preprečevanje nastanka odpadkov ni recikliranje odpadkov. Recikliranje je način kako zmanjšati količino odpadkov, ki končajo na odlagališčih oziroma v sistemu energetske izrabe. Naš cilj je zmanjšanje količine odpadkov, in dejansko proizvajati le takšne odpadke, katere se lahko reciklira. Če definiramo zmanjševanje odpadkov kot boj proti odpadkom, lahko naredimo prvi pravi korak v smeri spoznavanja našega sovražnika.