OB KONCU ČETRTEGA DESETLETJA DELOVANJA NE KRŠKO - PREGLED SEVALNE IZPOSTAVLJENOSTI PREBIVALSTVA - Matjaž Koželj (Journal of Energy Technology, 2023)
V prispevku so predstavljene omejitve za radioaktivne izpuste iz Nuklearne elektrarne Krško, ki so z manjšimi spremembami v veljavi od začetka delovanja. Monitoring, ki se izvaja v okolici elektrarne se ni bistveno spremenil od poznih osemdesetih let. Predstavljeni so zbrani podatki o radioaktivnosti v tekočinskih in atmosferskih izpustih. Zbrani podatki o ocenjenih dozah kažejo, da so skozi leta bili v uporabi različni pristopi ocenjevanju doz, vendar vsi dokazujejo, da so doze prebivalstva bile vedno bistveno manjše od avtoriziranih mejnih doz.