ČASOVNO ODVISNA SIMULACIJA TOKA ODKLOPNIKA BREZ OBLOKA IN NARAŠČAJOČO UPORNOSTJO - Dareer Bin Khalid; Michael Rock; Luigi Piegari (Journal of Energy Technology, 2023)
Na področju odklopnikov, bodisi enosmernega ali izmeničnega toka, nizke ali visoke napetosti, poteka veliko raziskav, kar rezultira v proizvodnji zelo zanesljivih odklopnikov, ki spremljajo vgrajeni sistem za gašenje obloka. Namen tega članka je pokazati osnove za odklop električnega toka brez obloka s hitrimi prekinitvami okvarnih tokov, npr. v prenapetostnih zaščitnih napravah za izmenične in enosmerne sisteme s pomočjo časovno odvisnega upora s hitro naraščajočo upornostjo. Ta študija ponazarja, kako lahko električni tok prekinemo z enakomerno naraščajočo upornostjo in kako ga lahko popolnoma prekinemo brez električnega obloka. Glavni cilj izvedenih simulacij je določitev ustreznih časovnih funkcij za električni tok ali upor ter potrebne po začetnih in končnih upornostih. V članku so predstavljeni »optimizacijski pogoji«: čim krajši preklopni čas, majhna izklopna prenapetost, in morebitna čim nižja pretvorba energije v uporu, ki je določena z uporabo ATP‐EMTP in analitičnih izračunov.