RFCS PROJEKT METHENERGY+ ZAJEM METANA IN NJEGOVA ENERGETSKA TER KEMIČNA IZRABA V PREMOGOVNIŠTVU - Matjaž Kamenik; Janez Rošer; Salvador Ordonez (Journal of Energy Technology, 2023)
Emisije odzračenega metana iz premogovnikov (t.i. VAM) imajo vpliv na okolje zaradi visokega toplogrednega učinka metana, po drugi strani pa pomenijo izgubo energetskega vira. Kako in na kakšen način izkoristiti metan, je bilo preučeno in analizirano v okviru RCFS projekta, ki se je izvajal od leta 2017 do leta 2020. Koordinator projekta je bila Univerza v Oviedo iz Španije, projektni mednarodni konzorcij pa je sestavljalo enajst partnerjev iz Poljske, Španije, Združenega kraljestva, Češke, Grčije, Slovenije in Švedske. Konzorcij je združeval univerze, raziskovalne ustanove in industrijo (večinoma Poljske premogovnike in Slovenski Premogovnik Velenje). Glavni izziv projekta je bila preučitev možnosti zajema in uporabe metana, emitiranega iz delujočih in zaprtih premogovnikov, saj je le-ta škodljiv za okolje in predstavlja varnostno tveganje, po drugi strani pa koristen energetski vir. Vsled tega se je preučila učinkovita ekstrakcija metana, njegova obogatitev, očiščenje, separacija, toplotna ali kemična nadgradnja in njegova uporaba ob upoštevanju specifik posameznih premogovnikov. Kljub dobrim operativnim rezultatom, poglobljeni ekonomski analizi integracije, izračunom investicijskih in obratovalnih stroškov, se je pokazala velika odvisnost ekonomike od stroškov adsorbenta, saj je bila adsorpcija najbolj obetavna tehnologija za koncentracijo metana glede na velikost emisij. Zaradi tega je ekonomska opravičenost pogojena z razvojem materialov, ki bodo imeli nizke stroške in istočasno dobro učinkovitost. V okviru projekta se je opravilo veliko aktivnosti z namenom razširjanja in eksploatacije rezultatov.