OGLJIČNI ODTIS PODJETJA IN TRAJNOSTNI RAZVOJ - Jure Gramc; Rok Stropnik; Mitja Mori (Journal of Energy Technology, 2023)
Podnebne spremembe so že tu in s časom postajajo vse hujše. Glavni razlog za globalno segrevanje so toplogredne emisije iz antropogenih virov. Te vključujejo transport, industrijo, proizvodnjo električne energije, kmetijstvo in ostale. Odgovor Evropske unije na podnebne spremembe je Evropski zeleni dogovor. Ta povečuje pritisk na podjetja za zmanjšanje njihovim toplogrednih emisij in implementacijo trajnostnega razvoja. Eden temeljnih korakov pri analizi okoljskega profila podjetja je identifikacija vročih točk z uporabo metodologije ogljičnega odtisa. Potek izračuna ogljičnega odtisa podaja standardizirana metodologija GHG Protocol. Analiza je narejena za srednje-veliko podjetje iz sektorja plastične industrije. Med vsemi viri toplogrednih emisij so identificirane in analizirane vroče točke podjetja. Glede na identificirane vroče točke je narejena tudi občutljivostna analiza za različne scenarije, ki so v skladu s srednje in dolgoročnimi trajnostnimi cilji podjetja. Vroče točke podjetja znotraj obsega 1 in 2 so toplota, elektrika in uporaba osebnih avtomobilov podjetja. Toplogredne emisije toplote in elektrike so odvisne od distributerja in njegovih virov energije. Najvplivnejša kategorija obsega 3 je kategorija kupljeno blago in storitve, predvsem nakup plastičnega granulata. V študiji se osredotočamo zgolj na obseg 1 in obseg 2.