INFRARED THERMOGRAPHY IN THE DETECTION OF WATER STRESS IN PLANTS - Glavaš, Hrvoje; Marković, Monika; Strilić, Antonija (Journal of Energy Technology, 2025)
Rastline in zeleni otoki v urbanih območjih so eden od načinov za ublažitev podnebnih sprememb in zmanjšanje povpraševanja po energiji za klimatske naprave. Tako kot ljudje so tudi rastline izpostavljene učinku mestnega toplotnega otoka, ki se kaže v tem, da so temperature zraka v urbanih območjih v povprečju za 2‒5 °C višje kot na podeželju. Poleg tega so rastline izpostavljene vodnemu stresu, ki nastane, ko količina razpoložljive vode presega ali pade pod potrebe rastlin po vodi. Prispevek prikazuje porast povpraševanja po električni energiji s posebnim poudarkom na Hrvaški, Sloveniji in državah s podobno porabo električne energije. Učinki mestnega toplotnega otoka so prikazani z grafično primerjavo iz novejše literature. Infrardeča termografija kot ena od metod za zaznavanje vodnega stresa je pojasnjena s fizikalnim ozadjem zaznavanja dolgovalovnega sevanja in primerjana z digitalno fotografijo blizu infrardečega sevanja. Predstavljeni so vsi možni vidiki detekcije sevanja, ki nastanejo pri termografski analizi. Podan je poseben pregled pomanjkanja vode, njegovi učinki pa so prikazani na primerih višine rastline in velikosti cvetov. Uporaba infrardeče termografije pri zaznavanju pomanjkanja vode je prikazana s termogrami pšenice na suhem polju in po namakanju. Na podlagi predstavljenega so sklepali o možnostih uporabe infrardeče termografije pri detekciji vodnega stresa.