VSEBNOST TEŽKIH KOVIN V TLEH IZBRANIH KMETIJSKIH POVRŠIN V POVEZAVI Z NJIHOVIM NARAVNIM OZADJEM - Črnec Katja; Strmčnik, Ana; Vrščaj, Borut (Journal of Energy Technology, 2025)
Težke kovine (TK) so v tleh naravno prisotne [1] predvsem zaradi preperevanja matičnih kamnin, bogatimi z elementi, in antropogenih virov (industrija, energijska proizvodnja, kmetijstvo in promet) [2-4]. Kmetijski vir povišanih koncentracij TK v tleh je uporaba raznih gnojil in pesticidov, ki vsebujejo TK. Kmetijska tla pogosto veljajo za onesnažena, ravno zato pa so zaradi varnosti hrane vključena v monitoring talne onesnaženosti. Vrtovi so še posebej ogroženi zaradi intenzivnega vrtnarjenja, splošne pretirane uporabe gnojil in drugih dodatkov, ki naj bi izboljšali kakovost tal, v nekaterih primerih prekomerne ali napačne uporabe pesticidov ter uporabe premogovega pepela v preteklosti. V določenih primerih lastniki zemljišč uporabljajo netestirana in potencialno onesnažena tla od drugod. Zato na splošno velja, da so tla vrtov »močno antropogena«. V skladu s slovensko zakonodajo [5] koncentracija TK velja za povišano, kadar koncentracija TK v tleh preseže mejno imisijsko vrednost (MIV), za onesnaženo, če preseže opozorilno imisijsko vrednost (OIV), in za kritično onesnaženo, kadar preseže kritično imisijsko vrednost (KIV). Analizirali smo vsebnost TK v tleh 20 vrtov v vasi Legen (občina Slovenj Gradec, Koroška). Talni vzorci so bili posušeni, zmleti in presejani v laboratoriju FVO ter analizirani v Bureau Veritas Commodities (Kanada) z uporabo ekstrakcijske metode Aqua Regia za določanje navidezne skupne vsebnosti 37 elementov (Ag, Al, As, Au, B, Ba, Bi, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Ga, Hg, K, La, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S, Sb, Sc, Se, Sr, Te, Th, Ti, TI, U, V, W in Zn), od katerih 10 (v okvirjih) spada med pogoste TK, ki onesnažujejo tla. Primerjava koncentracij TK v vrtnih tleh z dobro poznanim bogatim naravnim geokemičnem ozadjem območja je pokazala, da so vrednosti vseh primerjanih kovin, z izjemo Al, Fe, Ga, Sc, Th in Co, višje od elementov naravnega ozadja Vzhodnih Alp in celotne Slovenije. Koncentracije TK v tleh vrtov so znotraj ali tik nad vrednostmi naravnega ozadja [1], vendar pod MIV, z izjemo Pb in Zn v štirih vrtovih, kjer koncentracije presegajo OIV [6]. Tla vrtov vasi Legen so bila antropogeno obogatena, najverjetneje z vnosom gnojil ter v enem primeru netestiranih in onesnaženih tal od drugod. Za večino vrtov velja, da so ekstremno preskrbljeni s hraniloma P in K; tla so zmerno obogatena z organsko snovjo in imajo povprečno kislost s pH vrednostjo 6.7, kar pomeni, da so tla nevtralna.