VERIFIKACIJA IN VALIDACIJA ŠTUDENTOVEGA CFD-ORODJA NA OHIŠJU VENTURIJEVEGA PRETOKA - Mihalić, Tihomir; Zaninović Ante; Medić, Srđan (Journal of Energy Technology, 2025)
Glavni cilj te študije je raziskati uporabnost programske opreme CFD ANSYS Student 2023 R1 za znanstveno raziskovanje študentov. Za izvedbo te preiskave je bila izvedena primerjava analitično izračunanih pretokov skozi standardno venturijevo cev z rezultati, pridobljenimi s simulacijami pretoka v navedenem programu. Glede na to, da gre za študentsko, brezplačno različico programa, ki ima določene omejitve, bi bilo dokazovanje njegove uporabnosti s preverjanjem in validacijo na znani geometriji zelo koristno. Za zagotovitev primerljivosti je bil izdelan 3D-model venturijeve cevi v skladu s standardom ISO 5167. Hitrost pretoka je bila izračunana na izbrani geometriji venturijeve cevi z uporabo dobro znanih enačb mehanike tekočin. Izbrana geometrija venturijeve cevi je bila diskretizirana v programu ANSYS Student 2023 ob upoštevanju vseh pravil CFD. Primerjava teh dveh rezultatov je pokazala ujemanje znotraj 5 %.