PREIZKUŠANJE STROJNE OPREME V ZANKI SISTEMA ZA NADZOR IN DIAGNOSTIKO ZAŠČITE - Černelič, Jernej; Polajžer, Boštjan; Zakonjšek, Janez; Nebera, Alexey; Hrovat, Gorazd (Journal of Energy Technology, 2025)
Naprave za zaščito, avtomatizacijo in nadzor so zelo pomembne za zanesljivo obratovanje elektroenergetskega sistema (EES), kar lahko dodatno izboljšamo z uporabo sistemov za nadzor teh naprav. Eden od način je uporaba sistema za nadzor in diagnostiko zaščite, ki je bil preizkušen s pomočjo digitalnega simulatorja v realnem času in dveh digitalnih zaščitnih relejev, povezanih s simulatorjem v zaprti zanki. Preizkušene so bile tudi komunikacijske povezave med zaščitnimi releji in sistemom za nadzor in diagnostiko, pri čemer so bile okvare v EES simulirane v varnem okolju, tj. na digitalnem simulatorju v realnem času. Kadar pride do okvare v EES, sistem za nadzor in diagnostiko opravi analizo okvare in izdela poročilo že v nekaj minutah po okvari. Poleg tega preizkušen sistem za nadzor in diagnostiko zaščite zbere vse nastavitve vseh zaščitnih relejev in tako zmanjša delovne obremenitve specialistov za zaščito.