ANALITIČNA OCENA TOPLOTNE STABILNOSTI HTS-MAGNETOV MED NENADNIM PRAZNENJEM - Mato Takanobu; Noguchi So (Journal of Energy Technology, 2025)
Od pojava superprevodnih trakov druge generacije, ki delujejo pri visokih temperaturah (HTS) in ki izkazujejo izjemne značilnosti v smislu kritične temperature, gostote kritičnega toka in kritičnega magnetnega polja, si številni raziskovalci prizadevajo za generiranje ultravisokih magnetnih polj z uporabo HTS-tuljav. Obetavna tehnologija na tem področju je tehnika navijanja brez izolacije (NI). Ta pristop znatno zmanjša tveganje za termični preboj in izgorevanje HTS-tuljav. V zadnjih petih letih opažamo večje zanimanje za kompaktne magnete jedrske fuzije, ki so naviti s HTSprevodniki. Simulacija takih magnetov, večjih od HTS-magnetov, uporabljenih v MRI-/NMRnapravah, zahteva neizvedljivo dolg čas. Zato v tem članku predstavljamo preprost izraz za opis dviga temperature tuljave, ki temelji na preprosti predpostavki, izpeljani iz osnovnega modela tuljave, s ciljem raziskovanja stabilnosti magnetov velikih dimenzij. Glavne prednosti predlagane metode so njena preprostost, univerzalnost in minimalna potreba po računskih operacijah, kar omogoča skrajšanje časa začetnega načrtovanja.