OPTIMALNA POSTAVITEV RAZPRŠENIH VIROV ENERGIJE V RADIALNIH DISTRIBUCIJSKIH OMREŽJIH PO VZORCU DOLOČANJA PRETOKA MOČI – OPTIMIZACIJA GROZDENJA - Popova Angela; Vuletić Jovica; Angelov Jordančo; Todorovski Mirko (Journal of Energy Technology, 2025)
Porazdeljena proizvodnja energije dandanes igra ključno vlogo v distribucijskih sistemih, saj nesporno prispeva k zmanjšanju izgub moči in izboljšanju napetostnega profila. Da bi povečali prednosti porazdeljenih virov, sta njihova lokacija in velikost ključnega pomena. Ta članek opisuje uporabo optimizacije združevanja v grozde (CO) kot zelo učinkovito metodo za določanje optimalne postavitve in dimenzioniranja porazdeljenih virov. Oceno učinkovitosti metode optimizacije grozdenja dosežemo z njeno demonstracijo na distribucijskih sistemih z 69 in 119 zbiralkami. Poleg tega rezultate, pridobljene z izvajanjem predlaganega pristopa, primerjamo z rezultati iz nedavnih študij, vključno z analitičnimi pristopi, hevristiko in meta-hevristiko ter algoritmi matematičnega programiranja. Na ta način ugotovimo, da je optimizacija združevanja v grozde preprosta in učinkovita metoda v smislu optimalne alokacije in dimenzioniranja porazdeljenih virov ter odtehta druge pristope v preprostosti, rezultatih in času izračuna.