POTENCIAL EMBALAŽE IZ BIOPLASTIKE IN ENERGIJSKA UČINKOVITOST - Levičar, Stanislav; Lisec, Andrej (Journal of Energy Technology, 2024)
Iskanje alternativ petroplastiki je večplastno in je spodbujeno z mnogimi negativnimi vidiki, ki jih le-ta prinaša, kot so onesnaževanje, strupenost, težka razgradljivost, težave pri razgradnji, energetski porabi, emisijah CO2 in drugimi. Cilj raziskovalcev in oskrbnih verig je obravnavati celoten življenjski cikel proizvodnje dobrin, zaradi česar so kot potencialni substituti petroplastiki prepoznani mnogi različni materiali, vendar iz vidika fizikalnih lastnosti obeta najprimernejšo zamenjavo ravno bioplastika. Cilj članka je predstaviti trenutno stanje uporabe bioplastike in nato identificirati pristop, ki bi omogočil pospešitev oz. razširitev njene uporabe že v njeni sedanji, zgodnji fazi razvoja.