O IZOHRONOSTI PERIODIČNIH REŠITEV NA CENTRALNI MNOGOTEROSTI - Ferčec Brigita; Mencinger Matej (Journal of Energy Technology, 2024)
Problem izohronosti je obravnavan s stališča dinamičnih sistemov ter iz zgodovinskega stališča. Matematično je razložen Huygensov model ure s cikloidnim nihalom. Na osnovi analize funkcije periode obravnavamo dva dinamična podsistema tridimenzionalnega sistema s centralno mnogoterostjo in poiščemo potrebne in zadostne pogoje za izohronost centra na raznoterosti določeni s koeficienti sistema.