UPORABA NANOMEHANIKE V ENERGESKIH TEHNOLOGIJAH - Avsec Jurij; Novosel Urška (Journal of Energy Technology, 2024)
Nanotehnologije so lahko zelo učinkovite za izboljšanje in optimizacijo energetskih procesov. Razvoj nanomaterialov je izjemnega pomena za energetiko. Nanotekočine in nano nanostrukturirani materiali se lahko uporabljajo v hladilnih strojih, grelnikih…. V mikro in nano-področju zakoni klasične termomehanike v mnogih primerih niso dovolj natančni. V ta namen je tudi prikazana problematika v mikrofluidni tehniki in mehanskih nihanjih.