IZKORIŠČANJE ZELO NIZKOENTALPIJSKE GEOTERMALNE ENERGIJE V ORC PROCESU V KOMBINACIJI Z OVE IN S TOPLOTNO ČRPALKO - Novosel Urška; Avsec, Jurij; Tršelič Ivana; Novak Sonja (Journal of Energy Technology, 2024)
Članek predstavlja model binarne hibridne elektrarne, ki bi bila postavljena v Topolšico, Šaleška dolina, Slovenija. Osnova je ORC proces, ki uporablja več različnih obnovljivih virov energije – geotermalno energijo, sončno energijo in energijo lesne biomase. Delež geotermalne energije je tako nizek, da jo v sistemu uporabimo kot vir energije za uporabo v toplotni č rpalki in tako povečamo vstopno temperaturo v ORC proces. Model hibridne ORC elektrarne v č lanku je predviden samo za proizvodnjo električne energije. Energetski vir, ki je najprej uporabljen, je geotermalna energija iz vrtine, ki vstopa v toplotno črpalko, kjer segreje delovni medij toplotne črpalke. Sončna energija in energija lesne biomase sta izvora toplotnega toka, ki še dodatno segrejeta delovni medij ORC procesa. V članku sta predstavljeni termodinamična in ekonomska analiza takšnega potencialnega sistema.